Restauracje nad morzem
Ważną i właściwie nieodłączną częścią turystyki jest gastronomia. Ukuty został nawet specjalny termin, taki jak turystyka kulinarna, dla określenia ważnego celu podróży, jakim jest próbowanie regionalnych potraw. Polskie wybrzeże zdecydowanie sprzyja tego typu turystyce. Każdy wczasowicz przebywający w nadmorskiej miejscowości na pewno znajdzie coś dla siebie. Ilość lokali gastronomicznych w popularnych kurortach, ale i mniejszych miasteczkach na wybrzeżu, jest bardzo duża i cały czas rośnie.
Oczywiście pierwszym skojarzeniem związanym z jedzeniem nad morzem są smażalnie ryb. Zlokalizowane w niemal każdej nadmorskiej miejscowości przyciągają smakowitym zapachem świeżo złowionej ryby. W sezonie to miejsca, które po prostu trzeba odwiedzić. Codzienne dostawy ryb prosto z kutrów zapewniają produkt najwyższej świeżości. A wybór jest tu naprawdę duży. Największą popularnością wśród turystów cieszy się bałtycki dorsz oraz flądra. Ponadto można skosztować halibuta, kerguleny, miruny czy nawet śledzia.
Smażalnie, jak sama nazwa wskazuje, oferują ryby smażone, ale coraz częściej też pieczone czy w postaci past. Co jednak, jeśli nie jesteśmy fanami ryb i miłośników morza, a spędzamy urlop nad morzem? Na takich turystów czeka cała gama restauracji z kuchniami z całego świata. Warto zwłaszcza sięgnąć po kuchnie regionalne. Nad polskim morzem powodzeniem cieszy się kuchnia kaszubska, bazująca na przetworach rybnych ze słynnym śledziem po kaszubsku na czele oraz sezonowych produktach, takich jak owoce leśne czy grzyby. Na złaknionych turystów czekają też oczywiście wszechobecne bary obsługi, a przekąski, takie jak lody czy kukurydza, będą nam oferowane nawet wtedy, gdy będziemy błogo odpoczywać na plaży.
Przebywając zatem na urlopie nad morzem z pewnością będziemy kulinarnie usatysfakcjonowani.